DATO:

28. april

Tegnestuen var blandt de første til opnå recertificering i henhold IS0 9001:2008. En certificering gælder i tre år og kravet blev indført i maj 2011, derfor skal alle der udarbejder energimærke certificeres igen i år.

 

4. april

Resultatet af gennemført brugerundersøgelse for sekretariatet foreligger.

Hovedtrækkene i besvarelserne viser, at de bygningssagkyndige generelt set er tilfredse med
sekretariatets service. Samlet set er de bygningssagkyndiges karakterer for 2014 på 3,92 på en skala fra 1 til 5, hvor 5 er bedste score.
Der er stor tilfredshed med sekretariatets varetagelse af genbeskikkelser, besvarelse af
telefonopkald, samt sekretariatets generelle serviceniveau.

 

 

1. januar 2014

Nye folder om energimærkning på siden "mere om energimærke" fra energistyrelsen.

 

26. september 2013

Nyt "Sælgersoplysningsskema" fra 1. oktober.

Der er kommet nyt skema til sælger og enkelte mindre ændringer i forbindelse med taget.

Skemaet indeholder et nyt afsnit hvor sælger skal oplyse hvorledes tilstandsrapporten er bestilt.

 

Den største ændring er for bemærkninger om tagets levetid hvor tagets levetid nu er opdelt i en levetid for tagbelægningen, en for undertaget og en for inddækninger og tagrender. Levetider er TABEL-levetider dvs at på baggrund af tagdelenes alder tildeles en rest levetid. På baggrund af den bygningssagkyndige store erfaring skal (når der ikke foreligger oplysninger om tag-deles "opførelsesår") bestemme hvor gamle de enkelte dele hvilket nok kan give lidt forvirring.

Bedre bliver det ikke at den endelig restlevetid er baseret på den del der har den korteste levetid. Hvis .eks der ældre tagrender så kan hele tagets rest levetid være 0-5 år selv om tagbelægningen og øvrige del er udskiftet.

Den maksimale restlevetid er forsat mere end 10 år.

 

Desværre kan indtastning ikke ske før end den 1. oktober og alt i det gamle system slettes.

Der skal nok som sædevanligt når det gælder IT være nogle startproblemer.

 

 

16. september 2013

Goddag man økseskaft

Igen overrasker Ministeriet.

De nye sælgers oplysninger er klar til brug og stridspunktet om bestillingsveje for en tilstandsrapport, der er grundlaget for ændringer af spørgsmålene til sælger, er imod hensigten desværre gjort mere ugennemskueligt.

Som de fleste nok ved må en ejendomsmægler ikke bestille en tilstandsrapport på vegne af en kunde dog undtaget via et forsikringsselskab.

Det store spørgsmål i sælgers oplysninger om ejendommen: "Hvem har bestilt tilstandsrapporten?" er nu erstattet med "Hvordan fandt du den bygningssagkyndige?"

Således er det ikke præcist klarlagt om det ejendomsmægleren eller sælger der har BESTILT rapporten.

Hvis ejendomsmægleren har bestilt tilstandsrapport ja så ved sælger da ikke hvordan mægleren har fundet frem til den bygningssagkyndige via forsikringsselskab eller direkte hos den bygningssagkyndige eller på en tredje måde?

Hvis salget af huset er overdraget til en advokat, familiemedlem eller andre, hvorledes skal der så svares på spørgsmålet? 

Sidste gang havde sælger oplyst forkert på spørgsmålet 75 gange ud af 120 (hvor formuleringen var entydig) og der kunne derfor ikke afklares om set var sælger der ikke kunne finde ud at svare rigtigt eller det var under indflydelse fra ejendomsmægleren. Så hvorfor en mere ugennemskuelige formulering skulle bringe sandheden nærmere det ved kun Ministeriet.

Ændringen træder i kraft den 1. oktober.

Hvis du er interesseret så læs mere her: http://w2l.dk/file/399840/brevomaendringerhewebsep2013.pdf

 

Vi oplægger de nye "sælgers oplysninger" skemaer snarest på hjemmesiden.

 

 

8 maj 2013

Overraskende konklusion fra Erhvervs- og Vækst ministeriet.
Så foreligger resultatet af undersøgelsen om bestillingsveje for tilstandsrapporter. Resultatet var måske ikke for branchen selv særlig overraskende men det var konklusionen til gengæld. Det er lykkedes By- og Boligudvalget under Erhvervs- og Vækst ministeriet at slå store knuder på selv og konkluderer at der ikke kan  konkluderes noget af undersøgelsen.

Undersøgelsen skulle afdække om der var problemer med bestillingsveje, nemlig om ejendomsmægleren havde indflydelse på valget af den bygningssagkyndig der skulle udarbejde tilstandsrapporten. Det er ikke lovligt for ejendomsmægleren selv at bestille rapporten og for at undgå dette har man i skema til sælger angivet om han selv havde bestilt tilstandsrapporten. Men undersøgelsen viste at selv om sælger havde skrevet at han selv havde bestilt tilstandsrapporten, så var det faktisk ejendomsmægleren der havde!.

 

Fra udvalgets nota http://www.ft.dk/samling/20121/almdel/byb/bilag/75/1244770.pdf:

”Det viste sig hurtigt, at mange af sælgerne ikke havde bestilt tilstandsrapporterne selv, men at det var ejendomsmæglerne, der havde sørget for dette. Erhvervsstyrelsen måtte således kontakte 120 sælgere, som i sælgeroplysningsskemaet havde sat kryds i, at de selv havde bestilt rapporten, for at få kontakt med 75 sælgere, som mundtligt bekræftede, at de havde bestilt rapporten selv”

Konklusion: ”Usikkerheden omkring sælgernes oplysninger om bestillingerne af tilstandsrapporten medfører, at den udvidede stikprøvekontrol ikke kan laves på et pålideligt grundlag på nuværende tidspunkt.”

 

Der indføres derfor et nyt skema til sælger: ”Når de nye svarmuligheder har været i brug i en vis periode, og der er grundlag for at antage at sælgers oplysninger om bestillervejen er retvisende, vil der igangsættes en ny undersøgelse.”

 

Ergo forsætter de konkurrence forvridende og ulovlige bestillingsveje et år eller to endnu. Hvilket må betegnes som en klar sejr for BfBE hvis medlemmer, primært de 4 store selskaber med tilknytning til ejendomsmæglerkæderne. Mens Fube, de uafhængige bygningssagkyndige, fik en lang næse, atter igen.  

 

Derfor som sælger: husk at tjekke prisen inden du giver ejendomsmægleren lov til at bestille tilstandsrapporten.

 

Hvis du er interesseret så læs mere her: http://www.ft.dk/Folketinget/udvalg_delegationer_kommissioner/Udvalg/Boligudvalget/Kalender/Vis.aspx?session=20121&meetingNumber=5&abbreviation=BYB&se=1

 

 

 

 

28. december 2012

Konkurrencen mellem de to branche organisationer forstærkes.

En stor medlems tilbagegang hos BFBE og tilsvarende tilgang hos Fube betyder nu at Fube nu er størst i antal medlemmer. BFBE har længe haft problemer med at fastholde de små og mellemstore virksomheder der ikke synes at kunne opnå indflydelse i foreningen. BFBE har lavet forskellige tiltag for give medlemmerne mere indflydelse men uden at det har bremset tilbage gangen. BFBE har mere end et års opsigelse varsel. Allerede opsagte medlemmer har ikke kunnet deltage i foreningens tiltag.

De tilbageværende medlemmer er de får store selskaber og enkelte mindre som er tilknyttet det bestillingsnet som forsikringsselskaberne administrer og som er hele årsagen til at Fube opstod.

Fube har trods stor medlemstilgang endnu ikke formået at få få ministeriet til at ændre bestillingsreglerne som favoriserer forsikringsselskaberne, men har dog opnået at ministeriet har fokus på emnet.

Som reaktion på dette oprettes i nær fremtid en ny hjemmeside der skal samle foreningens medlemmer og gøre det muligt for kunderne at få tre pristilbud. Desværre optimerer hjemmesiden ikke priskonkurrencen men snarere den lokale bygningssagkyndige idet tilbuddene udvælges efter afstand til boligen.

 

9. november 2012

Fube, organisationen for de uafhængige bygningssagkyndige, tilbageviser udvalgets indstilling. Den pågældende undersøgelse er udført på et for lille grundlag dvs. 0,9 procent af markedet og på et forkert grundlag, dvs. misvisende spørgsmål. Fube's egne undersøgelse viser helt andre tydelige sammenhænge mellem forsikringsselskaber og ejendomsmæglerkæderne.

Fube gør opmærksom på at udbredelsen af skyggerapporter er konkurrence forvridende og urimeligt over for sælger af ejendommen.

Skyggerapporter er rapporter som udarbejdes samtidig med tilstandsrapporter og indeholder supplerende oplysninger til forsikringsselskabet bl.a. med henblik på bestemmelse af øget risiko ved ejerskifteforsikringen. Disse oplysninger indsamles uden sælgers viden og som kan betyde øget pris på ejerskifteforsikringen.

Fube mener at der betales 20-25% for meget for tilstandsrapporter der er bestilt via forsikringsselskaber.

 

7. november 2012

Beretning afgivet af By- og Boligudvalget den 7. juni 2012 er nu offentliggjort og udvalget har ikke efterkommet ønsker fra de uafhængige byggesagkyndige om at ændre bestillingsvejene for tilstandsrapporter.

Udvalget ser ingen problemer i at de fleste tilstandsrapporter udarbejdes af selskaber/firmaer tilknyttet forsikringsselskaberne med begrænset konkurrence så længe priserne ligger under de maksimale priser for aftalt honorar i bekendtgørelsen.

Se mere her: https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=142472

Der er tale om store økonomiske interesser i bestillingsveje for tilstandsrapporter samt i de medfølgende ejerskifteforsikringer. Anslået mere 500 millioner kr. årligt for tilstandsrapporter/energimærker og mere end 1 mill. kr. for ejerskifteforsikringer.

 

 

1. november 2012

Der har i den sidste måneds tid være problemer med indberetning af både energimærke og tilstandsrapport. Situationen har været lidt on-and-off. Så virkede det - så virkede det ikke.

Men nu har begge Sekretariater meddelt at de forventer at problemerne er løst.

 

18. oktober 2012

Problemer med indberetning Energistyrelsen har meddelt, at der har været en fejl i BBR-verifikationen i det nye indberetningssystem, der bevirkede, at mange energimærkninger med korrekte BBR-oplysninger blev afvist, selv om der ikke var grundlag for det. Der er derfor igangsat en nærmere analyse af dette spørgsmål. Men det tager en smule tid. I mellemtiden er hele BBR-verifikationen sat ud af kraft, således at der ikke sker en BBR-verifikation af energimærkningerne ved indberetning. Det betyder, at alle energimærkninger der blev afvist med en fejlmelding om forkerte BBR-oplysninger, nu ryger lige igennem. I næste uge efter at analysen af BBR-verifikationen er færdig og gennemtestet, vil vi sætte BBR-verifikationen i kraft igen. Indtil da henstilles til alle energikonsulenter, at man er ekstra påpasselig med at kontrollere, at alle BBR-oplysningerne er korrekte.

 

18. oktober 2012

Fejl i HE-web  

Der har i flere dage været fejl på indberetning af tilstandnsrapporter .En fejl, hvis man vil redigere i en skade man har oprettet. Der arbejdes på at løse problemet hurtigst muligt. Det er altså kun muligt at oprette nye skader på en bygning, men man kan ikke bagefter redigere skaden.  

 

1. oktober 2012

Håndbog for Energikonsulenter 2012 er færdig. Håndbog for Energikonsulenter 2012 er, samtidig med opstarten af den nye ordning, lagt ud på sekretariatets hjemmeside. www.seeb.dk

 

31. august 2012

Det nye indberetningssystem er oppe igen

Energistyrelsen meddeler: at det nye indberetningssystem er oppe igen. Det ser ud til at fejlen skyldes, at man ved en fejltagelse havde slettet en mappe, som bruges af systemet. For at være sikre på at der ikke er andet i vejen, vil der blive gennemført tests på systemet i næste uge. Derfor udskydes nedlukningen af det gamle indberetningssystem i ca. en uge til mandag den 9. september kl. 9.00.

 

30. august 2012

Der kan pt ikke indberettes energimærker.

Energistyrelsen meddeler, at det nye indberetningssystem er nede. Der arbejdes på at rette fejlen, og vi regner med, at systemet kommer i drift i gen i morgen (fredag 31. august).

 

15 juli 2012.

Det vil i en periode være to forskellige udseende på energimærke.

Energimærke efter ny ordning som er trådt i kraft og vil være gældende fremover.

Energimærke efter eksisterende ordning som stopper 1. september.

 

15 juni 2012

Store problemer med indberetning energimærker. Energistyrelsen indberetnings modul virker ikke pt.

 

1. maj 2012

Fra i dag får tilstandsrapporten et lidt andet udseende og et lidt andet indhold

 

1. maj 2012

Nu træder ordningen med eleftersynrapport i kraft