LINK TIL TILFREDSHEDSUNDERSØGELSE

FORSIDE

PRISER OG BESTILLING

 MERE OM TILSTANDSRAPPORT

MERE OM ENERGIMÆRKE

KONTAKT OS

  INFORMATION
TILSTANDSRAPPORT & ENERGIMÆRKE
Information fra www.boligejer.dk:

Tilstandsrapporter og elinstallationsrapporter

Tilstandsrapporten og elinstallationsrapporten er resultat af en bygningsgennemgang under huseftersynsordningen. Samlet giver rapporterne en professionel og neutral gennemgang af boligens synlige skader og elinstallationernes tilstand. Huseftersynet er frivilligt, men det er en forudsætning, hvis du som sælger vil undgå at hæfte for skjulte skader ved boligen og som køber vil tegne en ejerskifteforsikring.

Du kan bestille et hus- og eleftersyn på et hus, et sommerhus og en ejerlejlighed. Det er dog ikke så tit, man laver eftersyn på ejerlejligheder. Når der laves tilstands- og elinstallationsrapport på en ejerlejlighed, skal ejerlejlighedens fælleseje nemlig gennemgås – ellers er rapporterne ikke gyldige. 

Hvem bestiller tilstandsrapporten

Sælger skal bestille en tilstandsrapport hos en bygningssagkyndig. Som sælger kan du alternativt få en ejendomsmægler til at formidle kontakt til et forsikringsselskab, der så finder en bygningssagkyndig, men ejendomsmæglerne må ikke formidle den direkte kontakt mellem sælger og bygningssagkyndig.

Tilstandsrapporten er gyldig i seks måneder og koster 4.000 til 10.000 kr., alt efter størrelsen på boligen. Du kan få rapporten fornyet for 6 måneder til en reduceret pris.

Rapporten er gyldig fra den dag, den beskikkede sagkyndige indberetter rapporten. Den beskikkede sagkyndige skal indberette en tilstandsrapport senest 14 dage efter gennemgangen af boligen.

Hvem bestiller elinstallationsrapporten

Det er sælger af boligen, der kontakter en autoriseret elinstallatørvirksomhed.  Ejendomsmæglerne må ikke formidle den direkte kontakt mellem sælger og installatørvirksomhed. Sælgers ejendomsmægler kan dog godt formidle kontakten til et forsikringsselskab, der så finder den autoriserede elinstallatørvirksomhed.

Elinstallationsrapporten er gyldig i et år og koster mellem 1.500 og 3.500 kr, alt efter størrelsen på boligen.

Hvorfor er et huseftersyn en god ide? 

Et huseftersyn er frivilligt, men det er en god idé for både køber og sælger. Samtidig er det en forudsætning, hvis du som sælger vil undgå at hæfte for skjulte skader ved boligen og som køber vil tegne en ejerskifteforsikring. Med en ejerskifteforsikring sikrer køber sig mod eventuelle skjulte skader ved boligen.

Som sælger kan du frigøre dig for dit almindelige ansvar for skjulte skader og mangler, hvis du:

§   Får lavet en tilstands- og elinstallationsrapport

§  Indhenter et tilbud på en ejerskifteforsikring

§ Skriftligt tilbyder køber at betale et beløb svarende til mindst halvdelen af den tilbudte samlede forsikringspræmie

§   Fremlægger tilstandsrapporten, elinstallationsrapporten og tilbuddet om ejerskifteforsikring INDEN køber afgiver et købstilbud.

Dit ansvar som sælger bortfalder ikke, hvis du ikke fremlægger rapporterne og tilbuddet om ejerskifteforsikring inden købstilbuddet. Som sælger skal du derfor af princip afvise et tilbud, hvis køberen afgiver tilbuddet uden at have set tilstands- og elinstallationsrapporterne. Forsikringen fritager dog ikke sælger for ulovligheder (medmindre der er tale om, at en el- eller vvs-installation er ulovlig i henhold til offentlige forskrifter), svig og grov uagtsomhed.

Adgang til alle bygninger og bygningsdele

Hvis du som sælger med vilje skjuler skader, tegn på skader eller ulovlige installationer, risikerer du at blive holdt ansvarlig af køber. Som sælger skal du sørge for, at den bygningssagkyndige og den autoriserede elinstallatørvirksomhed får adgang til hele boligen – også loftrum, kælder, udhuse m.m.

Hvis den beskikkede bygningssagkyndige eller den autoriserede elinstallatørvirksomhed ikke har tilstrækkelig adgang, vil bygningsdelen eller installationen blive angivet som ”utilgængelig.” Det kan skabe usikkerhed hos mulige købere. Det kan samtidig betyde en lavere salgspris, fordi køber vil søge at dække sig i forhold til de manglende oplysninger.

Som sælger skal du udfylde et sælgeroplysningsskema, når tilstandsrapporten bliver udarbejdet. Skemaet kan udfyldes sammen med den bygningssagkyndige.

Adgang til alle bygninger og bygningsdele

Hvis du med vilje skjuler skader, tegn på skader eller ulovlige installationer, risikerer du at blive holdt ansvarlig af køber.
Du skal sørge for, at den bygningssagkyndige får adgang til hele ejendommen - også loftrum, kælder, krybekælder, udhuse og så videre. Hvis ikke den bygningssagkyndige har tilstrækkelig adgang, skal han angive bygningsdelen som "utilgængelig". Det kan skabe usikkerhed hos potentielle købere. Det kan også betyde, at salgsprisen bliver lavere, fordi der mangler oplysninger, som en køber helt naturligt vil sikre sig en dækning af.

Du skal udfylde et sælgeroplysningsskema i forbindelse med, at tilstandsrapporten bliver udarbejdet. Skemaet kan udfyldes sammen med den bygningssagkyndige.



Klik her for at åbne folder med vejledning til køber.

 

Klik her for at åbne folder med vejledning til sælger.
 


Klik her for at åbne skema med Sælgers oplysninger.

Tre vigtige ting, du skal vide om rapporten:

 

• En tilstandsrapport er en skadesrapport

Den bygningssagkyndige foretager en visuel gennemgang af huset. Ved gennemgangen anvendes en systematisk metode, som afdækker synlige skader eller forhold, som kan udvikle sig til skader. Du får ikke oplysninger om ejendommens generelle vedligeholdelsesstand eller om f.eks. forventet restlevetid for bygningsdele. Tilstandsrapporten kan derfor ikke sammenlignes med en ”varedeklaration”.

 

Omfatter synlige skader

Der kan være skjulte skader, som den bygningssagkyndige ikke har mulighed for at finde. Eftersynet handler om synlige forhold ved huset, som har givet - eller senere kan risikere at give - en skade. Ejerskifteforsikringen kan beskytte mod omkostninger til skader, som ikke er synlige.

 

Høj karakter er ikke nødvendigvis det samme som høj udgift

Der er ikke en direkte sammenhæng mellem den karakter, som den bygningssagkyndige giver en skade og prisen på at udbedre skaden. Der kan være skader, som hurtigt og

billigt kan udbedres, men som bliver alvorlige for huset, hvis der ikke gøres noget. Alvorlige skader får en høj karakter (K2 eller K3), uanset om de er billige eller dyre at udbedre. Den sagkyndige kan også bruge karakteren UN. Denne karakter skal forstås som en advarselslampe, der tændes. Her er noget, som kræver en nærmere undersøgelse, end eftersynet har mulighed for.

 

  Karaktersystemet

Den bygningssagkyndige giver hver skade - og de forhold der

kan medføre skader - en karakter, der svarer til, hvor alvorligt

forholdet er:

• Kosmetiske skader (KO)

• Mindre alvorlige skader (K1)

• Alvorlige skader (K2)

• Kritiske skader (K3)

• Bør undersøges nærmere (UN)

 

 

TAAK, TEGNESTUEN ARKITEKT ANDERS KJELDMAND, LANGGADE 10, 8305 SAMSØ, TELEFON 8 659 08 33 eller 30 50 70 90 FAX 86 59 05 99